« »Is B.T.W. een kostenpost?

Gepubliceerd op 06-04-2019

B.T.W. lijkt heel simpel, maar doe je het niet goed, dan kan het ook een kostenpost zijn. Zeker met buitenlandse B.T.W. wil het nog al eens mis gaan.

Wil je het goed doen, dan zullen zowel de in- als uitgaande facturen glashelder moeten zijn. Dus ook moeten voldoen aan de wettelijke eisen.

Het nul-tarief in het buitenland is wel iets om even bij stil te staan. Voor reguliere leveringen aan afnemers in de Europese Unie. Echter doet de Nederlandse leverancier werkzaamheden ter plekke (dus in het buitenland), dan is de B.T.W. regelgeving van dat land van toepassing.

In een dergelijk geval moet je dus voor de fiscus wel aan kunnen tonen wat die werkzaamheden zijn geweest. Weet je wat een afhaalverklaring is? Weet je wat er op de verkoopfacturen moet staan?

Hoewel de B.T.W.-regelgeving in de Europese Unie geharmoniseerd is, heeft elk land toch zijn eigen interpretatie.

Uiteraard is het bepalen van het juiste B.T.W. tarief een eerste vereiste. Zeker bij een nieuwe klant wil je een goede eerste indruk maken.

Als je als Nederlands bedrijf goederen of diensten uit het buitenland inkoopt zal veelal het nultarief van toepassing zijn. Hiervan dient dan meestal toch aangifte te worden gedaan. Het is dan ook belangrijk dat je weet wanneer dat wel of niet hoeft.

Met name (Nederlandse) webshops hebben vaak niet in de gaten dat ze in het buitenland B.T.W. af moeten dragen als ze ook in Nederland leveren. Dit komt voor in die gevallen dat de producten worden geleverd via magazijnen van bijvoorbeeld Amazon.com. Die magazijnen zijn veelal in het buitenland gevestigd. In zulke gevallen moet je dan de B.T.W. in het buitenland afdragen.

Het is nu al zaak om je in de B.T.W. te verdiepen voor de toekomst. In 2022 komt er een nieuwe EU-wet. Bedrijven die zaken doen met klanten binnen de Europese Unie zijn dan verplicht om de B.T.W te berekenen volgens de wetgeving van dat land. In 2022 moeten elk kwartaal voor alle landen de B.T.W. bedragen worden gerapporteerd aan de fiscus in Heerlen. Nu zijn het nog 1 of 2 codes die bedrijven hanteren, dan worden het er veel meer. Dit is afhankelijk van het aantal EU-landen waar je zaken mee doet. Je zult dan rekening moeten houden met zeker 25 verschillende B.T.W. tarieven. Dat kunnen er nog meer worden als je ook producten levert waarop het lagere B.T.W. tarief van toepassing is.

Reden voor deze nieuwe regeling is de massale B.T.W. fraude In de Europese Unie. Men schat deze fraude op ongeveer 50 miljard euro per jaar. Dit wil men terugdringen. Vandaar dat het goed is om je nu al voor te bereiden op die nieuwe wetgeving. Het administratieve systeem dient tijdig te worden aangepast. Je moet weten wat de tarieven zijn welke er gelden. En sta ook eens stil bij de invloed die dat kan hebben op de cashflow. Kortom er is nog heel wat werk aan de winkel!

btw-01546612915.jpg