« »Cash is King

Gepubliceerd op 23-03-2019

In veel organisaties zit heel veel verborgen cash. En Cash is King. Met vrijkomende cash kun je zoveel doen. Verlanglijstjes genoeg in veel bedrijven, maar “het heeft nu even geen prioriteit”, terwijl die prioriteit er wel degelijk is.

Cash is meer dan omzet minus kosten is winst. Het begint er al mee dat facturen tijdig moeten worden verzonden. Een factuur die niet is verzonden zal ook niet worden voldaan. Sterker nog de tegenpartij zal denken: Hier is de nood niet zo hoog, dan wachten wij wel even met betalen.

Te veel voorraad is eveneens een grote boosdoener. Uiteraard wil je niet misgrijpen als je iets nodig hebt, maar moet de voorraad werkelijk zo hoog zijn? Daarbij loop je het risico op veroudering, vernieling, diefstal of je vind het helemaal niet meer terug.

Allerlei licenties, abonnementen, onderhoudscontracten zijn ooit afgesloten voor het geval dat en sudderen ondertussen gewoon door, ook al heb je het al lang niet meer nodig. Ga voor je zelf eens na of er echt iets mis kan gaan als je kiest voor een goedkoper alternatief.

Zorg dat het ziekteverzuim naar beneden gaat door zelf contact te houden met de collega. Dit moet wel gefaciliteerd worden door de organisatie. Een goed klimaat in de werkruimte is daarbij van levensbelang.

De algemene kosten vormen zo'n 10% van de totale kosten van de onderneming. Dit zijn wel heel veel kleinere kosten die niet altijd de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Over het algemeen valt daar zeker 10% op te besparen. Daardoor dalen die kosten naar nog maar 9%. Dat betekent dat de winst van 10% naar 11% van de omzet kan gaan. De winstverhoging is dan ook 10%! Staat leuk op je C.V.!

Als je die vrijgekomen middelen nu eens gaat aanwenden voor andere kostenbesparende opties dan ben je goed bezig. Stilstand is achteruitgang.

Cash-01546608586.jpg