« »Warmtepompen

Gepubliceerd op 27-10-2018

Warmtepompen

Vandaag de dag hoor je steeds meer over warmtepompen als hét alternatief voor de  C.V. installatie. Helaas hoor je er ook een hoop onzin over. Mensen spreken elkaar tegen als ze het over warmtepompen hebben. De een zegt dat een warmtepomp niet meer kost dan een C.V. ketel, de ander zegt dat de investering vele malen hoger is dan een C.V. ketel. Een warmtepomp is een aanvulling op de C.V. ketel, een warmtepomp komt in de plaats van de C.V. ketel. Een warmtepomp gaat maar 10 of hooguit 15 jaar mee. Anderen zeggen dat een warmtepomp wel 30 tot 40 jaar mee gaat. Je kunt met een warmtepomp ook koelen, anderen zeggen dat dat niet mogelijk is. Kan het wel dan heb je geen airco meer nodig. Het leuke is iedereen heeft gelijk, want je hebt een warmtepomp en je hebt een warmtepomp. En toch is dat niet hetzelfde, want er zijn verschillende warmtepompen. Allemaal met zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Inderdaad de prijzen verschillen, net als de opbrengsten en de levensduur. Kortom de keuze voor een warmtepomp is nog niet zo eenvoudig.

Hoe werkt een warmtepomp?

Het is een technisch ingewikkeld proces, maar het komt er op neer dat de warmtepomp warmte haalt uit de (soms toch wel erg koude) buitenlucht of uit het grondwater. Dit gebeurt door middel van verdamping. De hierdoor ontstane damp wordt door een compressor opgepompt. Door die damp weer te condenseren komt er warmte vrij die wordt afgegeven aan lucht of water. Het warme water kan worden gebruikt voor verwarming, maar ook voor tapwater in de keuken of de badkamer. Het warme water kan worden gebruikt voor de afwas of voor de douche).

Soorten warmtepompen

Lucht/lucht warmtepomp.

Lucht/water warmtepomp

Water/water warmtepomp

Brine/water warmtepomp

Ventilatielucht warmtepomp

Hybride warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitendeel en één of meerdere binnen units. Het buitendeel haalt de warmte uit de lucht en geeft de warmte via de lucht in de ruimte. Dus niet via de radiatoren! De lucht/lucht warmtepomp geeft dus geen warmte af aan water en kan dan ook niet worden gebruikt om bijv. te douchen. Deze warmtepomp is vergelijkbaar met een airco, maar werkt omgekeerd. De lucht/lucht warmtepomp kan een oplossing zijn voor particulieren en klein zakelijk verbruik. Subsidie echter alleen voor zakelijk verbruik!

Lucht/water warmtepomp.

Ook deze warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht. De warmte wordt binnen afgestaan aan water. Dat water kan worden gebruikt om de radiatoren of vloerverwarming te verwarmen. Daarnaast is het ook mogelijk om water voor de keuken of douche op te warmen.

Er zijn laagtemperatuur lucht/water warmtepompen voor vloerverwarming en goed geïsoleerde huizen.

Daarnaast zijn er hoog temperatuur lucht/water warmtepompen. Deze zijn tot 3 keer zuiniger dan een gasketel. Zowel hoog- als laag temperatuurpompen zijn ideaal in combinatie met zonnepanelen. Wil je eerst zonnepanelen en dan pas overgaan op een warmtepomp, laat dan meteen je hele dak volleggen. De meeste adviseurs raden je aan niet meer panelen aan te schaffen dan je huidige elektriciteitsverbruik, maar doordat je van gas naar elektriciteit overstapt zul je al snel merken dat het hele dak volleggen niet afdoende is. Bedenk ook dat wanneer je over gaat op elektrisch verwarmen in plaats van gas en je kookt ook elektrisch je dan helemaal geen gas meer nodig hebt. Dit scheelt ook in de vaste kosten van de gasaansluiting.

De lucht/water warmtepomp is het meest interessant voor particulieren en klein zakelijk gebruik. Een energiebesparing van € 600,-- per jaar is mogelijk.

Terugverdientijd van de lucht/water warmtepomp

Bij nieuwbouw is de terugverdientijd al mogelijk vanaf een jaar of zes. Interessant dus! Uiteraard verschilt dit van geval tot geval. Denk aan isolatiewaarde, oppervlakte, wijze van verwarmen lengte van de leidingen etc.

Bij een bestaande woning met een op gas gestookte CV ketel dien je te denken aan een terugverdientijd van 11 jaar. Is de ketel aan vervanging toe dan is hier ook een kortere terugverdientijd mogelijk . Uiteraard is dit ook afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

De korte terugverdientijden zijn uitsluitend mogelijk indien er subsidie wordt verleend. Laat je dus van te voren goed informeren!

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een koelfunctie duurt het langer voordat de terugverdientijd wordt gerealiseerd. Van de andere kant: Deze terugverdientijden zijn gebaseerd op de huidige gasprijzen. De verwachting is reëel dat de gasprijzen de komende jaren fors gaan stijgen.

Onderhoud

Uiteraard dient er aan een warmtepomp onderhoud te worden gepleegd. De lucht/water warmtepomp zal ca. 15 jaar mee moeten gaan. De duurdere water/waterpomp zelfs 30 tot 40 jaar.

Water/water warmtepomp.

Deze warmtepomp onttrekt water uit een bron. Meestal is dat grondwater, maar kan ook oppervlakte water zijn zoals een vijver. Omdat voor bronwater (diep) moet worden geboord is dit een kostbare oplossing. Wel is de water/waterpomp effectiever. Echter door de hoge investeringskosten duurt het dan ook erg lang voordat de investering is terugverdiend. Deze oplossing kan in warme zomers ook worden gebruikt om te koelen. Je hoeft dan niet te investeren in een dure airco. Meestal wordt de water/water warmtepomp dan ook ingezet in de industrie, utiliteit, kantoor en winkelpanden en combinaties van meerdere woningen, zoals flatgebouwen. Dan is de warmtepomp vergelijkbaar met blokverwarming of stadsverwarming.

De water/water warmtepomp maakt gebruik van de aanwezige warmte in de aarde. Een gesloten circuit van leidingen onder de grond waar water doorheen wordt gepompt wordt door de aarde het water opgewarmd. Die warmte wordt gebruikt om nog meer warmte op te wekken. Dat scheelt elektriciteit! Het rendement van een water/water warmtepomp is dan ook hoger dan dat van een lucht/water warmtepomp. Niet alleen het boren is een kostbare aangelegenheid, aan het ondergrondse leidingen netwerk hangt ook een prijskaartje. Door de hoge investering van de water/waterwarmtepomp zal toch vaker voor een lucht/waterwarmtepomp worden gekozen.

Voordeel van de water/water warmtepomp is wel dat er ook mee gekoeld kan worden.

Brine waterpomp

Een brine waterpomp is in feite een water/water warmtepomp.

Ventilatielucht warmtepomp

De ventilatielucht warmtepomp is eigenlijk een lucht/water warmtepomp. In plaats van de buitenlucht wordt de ventilatielucht uit het gebouw gebruikt. Hierdoor is er geen buitendeel nodig. De installatie kan kleiner worden uitgevoerd. Nadeel hiervan is de beperkte capaciteit, daardoor zal er niet altijd voldoende warmte zijn. Waardoor de gasketel weer moet worden ingeschakeld...

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een C.V. ketel op gas en een lichte lucht/water warmtepomp. Licht uitgevoerd en zonder boilervat. De aanschafprijs is laag, maar de capaciteit ook. Dat betekent dat je er alleen echt wat aan hebt in voor- en najaar als de avonden kouder worden. De besparing is dan ook slechts enkele tientjes per jaar ten opzicht van alleen de C.V. ketel. Beide apparaten hebben hun afschrijving en onderhoud. Het kan in sommige individuele gevallen wel een oplossing zijn, zeker als je net je C.V. ketel hebt vervangen. Hou er wel rekening mee dat het gas de komende jaren alleen maar in prijs zal stijgen al was het alleen maar in de vorm van verhoogde energiebelasting en ODE.

Tot slot

Kortom indien je de aanschaf overweegt laat je dan van te voren goed adviseren door een onafhankelijk expert. Iedere aanbieder zal zijn product aanprijzen (waar hij het meest aan verdiend), maar of het voor jou ook de gunstigste keuze is, is nog maar de vraag. Uiteraard dient de keuze zijn gebaseerd op jouw individuele situatie. Heb je het geld niet direct achter de hand, dan kun je overwegen de hypotheek (tijdelijk) te verhogen of op een andere manier de financiering regelen.

Hou ook rekening met mogelijke subsidies.

Kijk eens op www.klimaatexpert.com.

6288687864-9e7c78bf38-o-1539868754.jpg