« »Ziek van de kantoorlucht

Gepubliceerd op 25-05-2019

Vandaag de dag horen we en lezen we meer en meer over CO2 uitstoot. De uitstoot beperken, de uitstoot verminderen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Waar we niet altijd bij stilstaan is het CO2 gehalte in ons binnenklimaat. Te veel CO2 in de omgevingslucht beperkt onze hersencapaciteit. Dit betekent dat mensen minder snel kunnen denken, meer fouten maken. M.a.w. de arbeidsproductiviteit heeft er onder te leiden.

Een verborgen kostenpost waar je U tegen zegt!

Op en rond onze werkplek zweeft er nogal wat rond. Fijnstof, vluchtige organische stoffen, CO2, wellicht ook stikstofdioxide, ozon of formaldehyde. Het klinkt allemaal niet alleen onsmakelijk, het is het ook. Allemaal stoffen die je liever niet in je lichaam wilt opnemen. Maar bewust of onbewust doe jet het toch. Met concentratieverlies of zelfs arbeidsongeschiktheid als resultaat.

Heb je wel eens van de MAC-waarde gehoord? De Maximum Allowed Concentration. Kom niet boven die MAC waarde, het ondermijnt je gezondheid. Weet je wat de MAC-waarde voor je kantoor is? Enig idee wat de werkelijke waarde is? Je bent niet de enige die het niet weet. Juist om dat we er nooit bij stilstaan, valt er heel veel te verbeteren. Zeker daar hangt een prijskaartje aan, maar weet je wat het kostenplaatje is van alle onnodige fouten, onnodig ziekteverzuim en andere verlaagde arbeidsproductiviteit? Als je dit in je berekeningen meeneemt dan is de investering in een goed binnenklimaat te verwaarlozen.

Bij bouwprojecten wordt daar maar al te vaak op bezuinigd. En bezuinigen gaat altijd ten koste van iets. Iedereen kent het Engelse spreekwoord “pennywise and poundfoolish”.

Zeker 25% van het ziekteverzuim in kantoren is gebouwgerelateerd. Wat scheelt het als het ziekteverzuim met een kwart kan worden teruggedrongen? Denk je ook niet dat je daar de investeringen van een goed binnenklimaat binnen de kortste keren hebt terugverdiend?

Je hebt al filters? Worden die goed onderhouden en op tijd vervangen? Werkt de luchtbevochtiger zoals het hoort? Worden er eigenlijk wel metingen gedaan?

Bovendien voldoet je kantoor al aan de eisen om in 2023 een energielabel C te hebben? Dus als je toch moet investeren... Energiebesparing en vermindering CO2 gaan vaak samen en als je toch bezig bent, in 2030 moeten kantoren energielabel A hebben. Speel daar dan meteen op in.

Gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij, m.n. young professionals, die dragen tegenwoordig wearables die hun gezondheid registreren. Dus als je organisatie mensen te kort komt zul je iets moeten hebben om de mensen naar binnen te lokken.

Meer hierover weten? Mijn netwerk en ik helpen je graag! 


 

ziekte-01556531740.jpg