« »Succes met je ZZP-ertje!

Gepubliceerd op 04-05-2019

Mijn vrouw en ik wilden ons toilet en de badkamer verbouwen. Levensloop bestendig maken. Dus op verschillende adressen ons laten adviseren en inspireren. Uiteraard ook offertes opgevraagd. Nu zat er een groot verschil tussen al die prijzen, terwijl wij toch overal ongeveer voor het zelfde gingen.

We hoefden niet het goedkoopste, zeker ook niet het duurste, maar wel iets wat we beiden mooi vinden en liefst ook nog een beetje “tijdloos” is, dat past immers bij “levensloop” bestendig. Design verhoogt wel de prijs, maar is zeker niet altijd mooier dan iets eenvoudigs. Design is vaak ook modegevoelig.

Het valt op dat je voor de prachtigste showrooms ook de hoogste prijzen mag neertellen. Hoewel het advies zeker niet altijd beter is.

De grote, goedkope bouwmarkt, met laagste prijsgarantie mag dan met de materialen wel het goedkoopst zijn vraagt wel de hoofdprijs voor de montage. Per saldo ben je dan nog heel erg duur uit.

Nu kun je uiteraard daar je spullen bestellen en vervolgens door een handige ZZP-er het werk laten uitvoeren, Dan ben je het goedkoopst uit. Mijn vrouw en ik wisten wat we wilden, keken dus rond bij die grote bouwmarkt. Voor een adviesgesprek moest een afsprak worden gemaakt. We wisten dus wat we wilden hebben, hadden al opgeschreven wat we wilden. Met onze aantekeningen, compleet met prijzen het adviesgesprek ingegaan.

Net als bij de andere zaken werd met behulp van de bouwtekeningen van de huidige situatie een ontwerp gemaakt. Vreemd dat onze keuzes niet werden meegenomen in het gesprek. Er zou nog wel iemand langskomen om e.e.a. door te nemen en de huidige situatie bekijken om een offerte voor de montage te maken.

Dit werd zeer serieus aangepakt. Er werden overal foto's van gemaakt, zelfs onder de vloer voor het riool werden foto's gemaakt. Toen kwam er een telefoontje: Er was geen lijst van materialen bij het adviesgesprek opgesteld. Dus weer terug, uiteraard moest er eerst een nieuwe afspraak worden gemaakt. Met ons lijstje erbij waren we snel klaar. Echter we hadden nog wel wat vragen over enkele zaken die we in die grote winkel niet konden vinden. Daarvoor dus nog wat advies ingewonnen, door de zaak gelopen en dus nog wat uit kunnen zoeken om de boel compleet te maken.

Toen we uiteindelijk de offerte hadden waren we 2,5 maand verder. Hoewel de hoofdprijs werd gevraagd voor het monteren, was het materiaal deel wel erg goedkoop. Vergeleken met andere offertes: Inderdaad goedkoper, maar juist die posten die niet op het lijstje stonden waren vergeten. Geen wonder dat het zo goedkoop is! Wat er wel op stond de verschillende kleuren voor het voegsel. Wit voor de witte wandtegels en grijs voor de donkere vloertegels. Dit kwam dus nog bovenop de toch al hoge montagekosten! Geen schokkende bedragen, maar toch

Dus onze keuze is gevallen voor die zaak waar we binnenkwamen, even rond konden kijken en toen er even later een verkoper/adviseur bij kwam waardoor we anderhalf uur later met een offerte voor de spullen de deur uitgingen. Voor montage moesten we zelf zorgen of zelf een aannemer zoeken. Aan de hand van de postcode had men wel een goede ZZP-er met wie men samenwerkt. Laat die goede man nu net op dat moment enkele huizen verderop aan het werk zijn...

Dus daar ook offerte opgevraagd. Iets meer dan de helft dan de offerte voor het monteren van de grote bouwmarkt. Met wat meerwerk achteraf zijn we voor minder dan twee derde van die prijs klaar.

Het leuke is dat de ZZP-er (Hans Hesseling) met ons meedacht, zodat we tijdens de bouw, op zijn advies, e.e.a. hebben aangepast. Zouden de loonslaven van de bouwmarkt ook zo met ons hebben meegedacht?

Toilet                                                                                                                                                      Het begon al met het toilet. 's Ochtends begonnen met slopen van het geheel dat verwijderd moest worden. Dan had Hans zicht op wat hij moest aanschaffen voor die zaken die we wel nodig hebben, maar niet zien. Dat betekende dat hij er een uurtje tussenuit was om net die dingen te halen die hij nodig had. Voor de middag was hij voor die dag klaar. Er waren dingen gelijmd die eerst 24 uur moesten drogen alvorens er verder aan gewerkt kon worden. Op mijn vraag of er niet alvast met het riool kon worden begonnen was het antwoord: “Dat is al klaar”. “Ben je al onder de grond geweest dan?” “Nee, dat is niet nodig, ik werk al 15 jaar met kant en klare tussen stukken, die kosten wel wat, maar schelen heel veel vervelend werk en dus ook heel veel tijd”. Ik had me onnodig zorgen gemaakt over de vloerisolatie die dan ook verwijderd zou moeten worden en nu volkomen intact bleef.

Mooier en meer energiebesparend.                                                                                              Dat meedenken ging zelfs zover bij het zetten van de wandtegels. Daardoor kon voor dezelfde wand met minder tegels worden volstaan. Er zouden op een wand vier hele tegels naast elkaar komen, waarbij er nog een klein stukje van de vijfde tegel zou moeten worden gebruikt. Door te beginnen met een halve tegel, dan drie hele tegels en als laatste ruim een halve tegel te zetten is het geheel veel mooier dan met dat kleine stukje. Twee halve tegels boven elkaar betekent geen snijverlies. De restanten van de laatste tegels konden worden gebruikt om een muurtje te bouwen om de CV pijpen heen, zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Uiteraard zijn de CV pijpen eerst geïsoleerd voordat ze zijn ingemetseld. Het geheel past mooi bij de rest van het geheel. Daarbij komt dat daar met het bestellen van de wandtegels geen rekening mee was gehouden. De koof die wij met vloertegels dachten te bouwen werd op advies van Hesseling ook met wandtegels uitgevoerd. Het werd spannend, maar het is Hans toch gelukt om met de gekochte tegels uit te komen. We hebben zelfs nog een halve doos met hele tegels over! Van de overgebleven vloertegels laten we t.z.t. Ook de gang nog betegelen, zodat er een mooi geheel met het toilet ontstaat.

Uiteraard is er ook wit voegsel gebruikt voor de wandtegels en grijs voor de vloertegels. Zat gewoon in de "stelpost materiaal". 

De coördinator bouwservice wilde de CV pijpen ook wegwerken, door ze om te leggen, een stuk uit de (buiten)muur verwijderen en dan bochten aanbrengen om dan weer op het zelfde punt uit te komen. Een tijdrovende en dus kostbare klus.

Bovendien zouden alle oude tegels verwijderd moeten worden, meer sloopwerk, meer puin naar het stort brengen, meer tijd kwijt en dus ook meer kosten.

Aan alle kanten konden we merken dat onze ZZP-er Hans er echt iets moois van wilde maken. Hij heeft er lol in om een stuk vakwerk te laten zien. Zo zijn de tegels van o.m. de vensterbank onder verstek gezaagd. Dit ziet er een stuk mooier uit.

 Nu alles klaar is zijn mijn vrouw en ik zeer tevreden.

Wij kunnen ons niet voorstellen dat de jongens die door de bouwmarkt worden ingehuurd zo met ons zouden hebben meegedacht. En al hadden ze dat gedaan, dan moest dat nog allemaal gaan via de al zo drukbezette coördinator bouwservice. Dit zou de communicatie er niet beter op hebben gemaakt en zeer zeker niet sneller.

Ik herinner mij de woorden nog van de “coördinator bouwservice” van de grote bouwmarkt toen ik hem vertelde dat de keus niet op hem was gevallen: “Succes met je ZZP-ertje”.

Dit alles overdenkende kwamen gedachten in mij op van ervaringen uit het verleden. Mijn vader die niet goed genoeg was om een verbouwing van het plaatselijke ziekenhuis (Meppel) te berekenen en toen het gerenommeerde ingenieursbureau uit Utrecht er niet uit kwam hij toch met een snellere en voordeliger oplossing aan droeg.. Enige tijd later kon hij vanuit zijn tot kantoor ingerichte slaapkamer wel de nieuwbouw doen voor het Academisch Ziekenhuis van Utrecht...

Als interimmer ben ik meermaals ingehuurd door grote organisaties als EY, KPMG en BDO. Dan was je iemand! Kwam ik rechtstreeks bij een organisatie dan zag men mij niet meer dan als een 'simpele uitzendkracht”.

Conclusie: ZZP-ers zijn vaak vakmensen die:

*  Weten wat ze doen, waar ze mee bezig zijn.
*  Concurrerend kunnen werken door lage overhead. (Werken van huis uit, geen tijd verliezen met allerlei ingewikkelde overlegprocedures).
*  Kunnen zich niet verschuilen achter anderen als er iets mis gaat.

Bovendien in de bouw gaat veel tijd en energie verloren door allerlei faalkosten. Dan is dit er niet, moet worden gehaald. De een is nog niet klaar, de andere kan niet verder. Dit zijn fouten die de kostprijs enorm verhogen. Een ZZP-er kan zich dit niet veroorloven.

20190418-091721-1556528300.jpg