Mentaliteit

Kostenreductie is vaak een kwestie van anders denken. Ook van mentaliteit.

Kwam op het goede moment binnen bij een fabriek waarvan de producten in grote papieren zakken werden gedaan. Deze zakken op pallets per vrachtwagen naar de klant. In de vrachtwagen worden 2 pallets op elkaar gestapeld.

Daarbij gebeurde het regelmatig dat de bovenste pallet de bovenste zakken van de onderste pallet beschadigde. Klanten willen niet betalen voor kapotte zakken.

Om schade te voorkomen werden er houten platen gebruikt, een dure oplossing, maar goedkoper dan de schade die anders werd opgelopen. Probleem opgelost.

Willem is inkoper en kreeg van hogerhand de opdracht deze kosten met minstens 25% te verlagen. Willem schakelde mijn hulp in. Ik kwam op het idee er kartonnen platen tussen te doen. Het leuke was dat na testen bleek dat de kosten zelfs met 40% omlaag konden!

Iedereen tevreden? Nee, Willem was niet tevreden. Zijn stelling was: Minstens 25%, maar geen 40%. Zijn motivatie: Volgend jaar moet ik weer 10% besparen en als ik nu met 40% kom, dan weet ik niet hoe ik het volgend jaar moet aanpakken. Dus een dikkere kwaliteit karton. Besparing 28%, waarmee ruimschoots aan de target was voldaan.

Directie tevreden, Willem tevreden, kartonfabrikant tevreden. Iedereen blij.