Koeriersdienst

KOERIERSDIENST

Het chemiebedrijf moet regelmatig monsters versturen van de ene vestiging naar de andere, 250km verderop. Deze monsters dienen gekoeld te worden vervoerd. Een gewone koelbox, met koelelementen, is hiervoor toereikend. Voorwaarde is dat de monsters binnen 5 uur na verzending getest worden in het laboratorium bij de andere vestiging.

Uiteraard kun je die monsters niet per post verzenden, het zou te lang duren. Dan zelf brengen, met de auto doe je er gemiddeld 3 uur over. Ruim binnen de 5 uur dus.

Nu loopt je auto niet op water en het uurloon van de medewerker die op en neer moet is ook niet goedkoop. Kost bijna een hele dag. Dus elke keer weer een behoorlijke kostenpost.

Gelukkig zit er een koeriersbedrijf op korte afstand. Dat bedrijf kan het veel goedkoper doen dan dat je het zelf doet. Hun geheim? Men maakt gebruik van (vroeg) gepensioneerden, met een eigen auto! Deze ontvangen een royale kilometervergoeding, zodat er na verloop van tijd ook ruimte is om een nieuwe auto te kopen. Een fatsoenlijk uurloon voor het werk echter zit er niet in, wel geld voor een ijsje onderweg.

In de praktijk komt het er op neer, de (semi)bejaarden hebben een doel en knopen er een dagje uit aan vast. De chauffeur neemt zijn echtgenote mee, hebben boterhammen voor onderweg gesmeerd en een thermoskan met koffie mee. Aangezien de andere vestiging niet ver van het strand is, wordt het zomers een dagje strand en 's winters een fijne strandwandeling. Dit uiteraard nadat de boodschap is gedaan. Zo zijn ze regelmatig een dagje uit, zonder dat dit hun een cent kost.

Mijn klant, het chemiebedrijf, is uiteraard uitermate content met deze oplossing. Ze begrepen dan ook niet dat ik het aandurfde om hier op “no cure, no pay” basis naar te kijken of er nog besparingen mogelijk zijn.

Toch kon het nog 20% goedkoper!  Ofwel zo'n € 60,-- per rit. Met gemiddeld een rit per week een besparing van € 3.000,-- op jaarbasis. Hoe? Heel eenvoudig: Door samen te werken met een grotere koeriersdienst, die pakketjes voor andere klanten bij zich heeft en dus de kosten kunnen delen. Het duurt daardoor misschien wel een uur langer voordat de monsters op de plaats van bestemming zijn, maar nog altijd ruim binnen de 5 uur. En het leuke is dat de koeriersdienst ook weer pakjes mee terug kan nemen, die ook weer geld opleveren. Daardoor heeft de chauffeur nu wel een CAO-uurloon!

Kostenreductie is gewoon anders denken.