Gaat er bij u al een lampje branden?

     

 

Je ziet ze steeds meer, die dunnere TL-lampen. Logisch ze gaan niet alleen veel langer mee, ze besparen ook nog eens rond de 40% op de energierekening.

Het mes snijdt dus van 2 kanten, langere levensduur en stroombesparing. Bijkomend voordeel: De kosten van het vervangen van de verlichting zijn daardoor ook lager.

Daarnaast heeft deze nieuwe vorm van licht nog meer voordelen die niet direct in geld is uit te drukken. Als gevolg van de ouderwetse TL-lamp met starter en een zogenaamd electromagnetisch voorschakel apparaat zijn er mensen die last krijgen van:
* Concentratieproblemen.
* Hoofdpijn.
* Depressies.
Enig idee wat het u oplevert als uw medewerkers productiever worden?

Zo'n nieuwe lamp mag dus best iets kosten, is alleen aan electriciteitsverbruik al in anderhalf jaar terug verdiend.

Ook bij de aanbieders van deze verlichting moet het licht blijven branden en als lampen 3x langer meegaan worden er ook 3x minder lampen verkocht. De marge moet dus hoger zijn om het verschil te compenseren.

Een gat in de markt voor een nieuwe toetreder met een no nonsense aanpak.
Vraagt wel om contante betaling. Monteren moet u zelf doen (of laten doen).
De verlichting kan dan al rond een half jaar zijn terugverdiend.

Denk aan het milieu: Op 100 lampen kunt u per jaar 7,7 ton minder Co2 uitstoten!

Waar wacht u nog op?

 

 

MISSIE EN VISIE

Kijk je op de website van een bedrijf dan wordt er vaak een pagina “Missie en Visie” aan gewijd. Veelal heb ik de indruk dat dit klakkeloos van andere websites is overgenomen.

Het milieu speelt daarin veelal een grote rol: Klimaatdoelstellingen, Lean and Green, Cradle to Cradle, terugdringing CO2 en meer van dat soort kreten.

Allemaal goed en wel, maar wij zijn niet op aarde om in ons eentje de wereld te redden. Wij zijn er vooral om ons zelf te redden, hoor je die zelfde ondernemers denken.

Het gaat ons om de centen en als we met energiebesparing geld kunnen verdienen dan is dat mooi meegenomen, zo is de gedachte. Maar we gaan er niet in investeren, ook al levert dat op korte of middellange termijn geld op. We hebben nu belangrijker zaken aan ons hoofd. Hiermee omschrijf ik de stelling van vele ondernemers in uiteenlopende branches.

Zeker, nu de economie aantrekt moet er weer worden geïnvesteerd in de core business, dit is prioriteit nummer 1. Echter als andere investeringen zich soms al in 4 maanden terugverdienen, dan moet je dit niet laten. Sterker nog deze investeringen helpen de andere investeringen sneller af te betalen!

Transportbedrijven schreeuwen moord en brand over de nog steeds hoge dieselprijzen. Een vrachtwagen van € 100.000,-- slokt zomaar de helft van zijn investering per jaar aan brandstof op. Dan moet je wel “lean” denken.

Bezoek je zo'n bedrijf en zie je nog energieverslindende verlichting branden, dan denk je bij ze zelf: Schitterend voorbeeld van links lullen en rechts vullen. Hoewel dat vullen onderaan de streep toch enorm tegenvalt!

Veelal realiseren ondernemers zich niet dat 1 TL lamp enkele malen per jaar (ook bij de huidige lage energieprijzen) zijn aanschafprijs aan energie verbruikt. Meestal gaat het niet om 1 lamp, sterker nog het gaat meestal over meer lampen dan dat men vrachtwagens heeft. Punt is echter dat een lamp niet zoveel kost als een vrachtwagen en ook niet zoveel energie verbruikt. Kun je een 0,5% op de diesel besparen dan ben je de man, 50% op de verlichtingskosten besparen is niet interessant.

Niet alle ondernemers kunnen rekenen......

 

LED OF LEED LAMPEN 

Vandaag de dag adviseert (lees aansmeert) de installatiebranche veelal LED-lampen.

De feiten: LED lampen gaan langer mee dan de ouderwetse T8 lampen. Bovendien een stuk zuiniger. Alle reden dus om hier op over te schakelen.

Veel ondernemers kennen de T5 lampen echter niet. De T5 lampen zijn korter en dunner dan de huidige lampen, maar passen d.m.v. een adapter toch in de bestaande armaturen.

De levensduur van een T5 lamp is ongeveer de helft van de theoretische levensduur van een LED lamp, ook is LED zuiniger met energie.

Helaas zitten in LED lampen drivers, welke het meestal bij lange na niet de beloofde 50.000 uur volhouden. Hoeft ook niet want de garantie is maximaal 5 jaar. Houden ze het wel vol dan is de lichtopbrengst al afgenomen tot 30%.

Ook al is de LED lamp zuiniger dan T5, de T5 geeft meer licht. Ook de opbrengst licht (lumen) van een T5 is per watt gunstiger dan die van LED. U kunt dus met minder lampen volstaan. Om die reden komt thans (2016) T5 nog wel voor Energie Investerings Aftrek in aanmerking en LED niet meer.

Bijkomend voordeel van T5 is de veel lagere aanschafprijs. Waardoor de terugverdientijd vele malen korter is dan LED. Zeker als u deze lampen via mij tegen ca. 40% onder de marktprijzen kunt aanschaffen.

In vrieshuizen wint de LED-lamp het wel van T5, bij temperaturen kouder dan 15 graden vorst wordt de T5 onvoldoende warm, tenzij deze in een behuizing zit. Echter bij hoogtes van 7 meter en meer is de lichtopbrengst van LED veelal onvoldoende.

Toch biedt de handel steeds meer en meer LED aan, omdat hier nou eenmaal meer op wordt verdiend.