Besparen op Energie, mensen, muntjes en milieu.

Energie inkoop is een vak apart. De beste resultaten behalen ondernemers door een combinatie van IDS,
Informatie, Deskundigheid en een Slim tijdstip.

Als ondernemer hebt u nu eenmaal elektriciteit en gas nodig. Voor verwarming, verlichting, computers en uiteraard de producten.

De grootste besparingen zijn te behalen door energiebesparende maatregelen te nemen. Dit is iets waar u zeker als de energieprijzen weer gaan stijgen de vruchten van plukt.

Marktprijzen van energie wisselen dagelijks, soms per uur. Een slim inkoopmoment is dus essentieel.
Hiervoor hebt u informatie nodig. Van belang is ook de vraag en aanbod binnen de internationale energiemarkt. Hebt u hier de deskundigheid van in huis?

Om het risico zo klein mogelijk te houden is het wenselijk gebruik te maken van verschillende inkoopstrategieën. Vaste inkoopschema's met gespreide inkoop van zowel volumes als meerdere jaren.
(Endex settlement noteringen) + opslag. Of leveringsprijs op basis van ongewogen gemiddelden van APX day-ahead noteringen in een maand + opslag.

Daarnaast zijn de leveringsvoorwaarden van belang. Een lage kwh-prijs kan hoog uitkomen door aanvullende vergoedingen als gecontracteerd vermogen.

Meer dan 25% van de energiefacturen zijn te hoog. Komt door de ingewikkelde facturen. Denk daarbij aan energiebelasting en het samenvoegen van meters of juist niet.

Bij een lange termijncontract weet u waar u aan toe bent. De leverancier heeft u zo lang als klant, pakt tevens winst door voordeliger in te kopen op de groothandelsmarkt.

Kortom: Energie inkopen is nog niet zo eenvoudig. Neem de proef op de som.

Isolatie met oude kranten.

Isolatieproducten als glas- en steenwol kennen we al jaren. Maar de wereld om ons heen is volop in beweging. Zelfs de bouw gaat mee in de vaart der volkeren. Nieuw is cellulose-isolatie. Een alternatief dat gemaakt is van oude kranten.

Een aantal grote partijen werkt al met deze nieuwe vorm van isolatie. Het werkt goed en het is goedkoop. Dus geen reden om het niet te doen. Echt nieuw is het niet: Uit de verhalen van de roemruchte Elfstedentochten hoor je al verhalen van rijders die tegen de kou oude kranten onder hun kleren hadden gedaan. Ook wielrenners die van de bergen naar beneden denderen hebben oude kranten onder hun wielershirt. Iedereen heeft wel eens oude kranten in zijn schoenen gedaan om het vocht van een zware regenbui op te nemen. Daarmee zijn de schoenen eerder droog. Dus over de voordelen van oude kranten is iedereen wel overtuigd.

Voordat oude kranten echt als isolatie materiaal kunnen worden ingezet dienen ze uiteraard eerst een bewerking te ondergaan. Denk alleen maar aan de brandveiligheid.

Cellulose zorgt voor een goed en gezond woon- leef- en werkklimaat. Het biedt een uitstekende bescherming tegen geluid, warmte en vocht. Als de zon de hele dag op je dak schijnt kan cellulose-isolatie de warmte tot rond de twaalf uur vasthouden. Het duurt dus veel langer voordat de warmte doordringt tot woning of bedrijf. Anderzijds in de wintermaanden houdt dezelfde isolatie ook warmte uitstraling naar buiten tegen.

Omdat bouwmaterialen tegenwoordig veel harder zijn treden er nog al eens akoestische problemen op. Door de cellulose-isolatie op de juist manier toe te passen kan ook dit probleem vrijwel geheel worden opgelost.

Bijkomend voordeel is dat dit materiaal geen irritatie aan huid of luchtwegen toebrengt. Een positieve bijdrage aan de arbeidsomstandigheden dus.

Het is dus niet verwonderlijk dat dit nieuwe bouwmateriaal al verschillende prijzen en awards in de wacht heeft gesleept.

Meer weten?

Climateboosters

Onlangs zijn de climateboosters binnengekomen. Ik heb ze direct zelf geïnstalleerd. Niet dat ik ze nu al nodig heb, want dankzij de vloerisolatie, die ik vorig jaar al heb laten aanbrengen, hoef ik niet zo snel te stoken als vele anderen. Mijn stookseizoen is dus korter dan bij de meeste andere mensen.

Comfort

Het was door de vloerisolatie en isolatiefolie al een stuk comfortabeler geworden. De kamer koelt 's nachts minder af, waardoor het de volgende morgen toch 1 of 2 graden warmer is, de kamer is ook sneller op temperatuur. Investeren in isolatie is meestal het snelst terugverdiend. Het extra comfort krijg je er gratis bij. Nu met de climateboosters wordt het nog comfortabeler. De kamer wordt nog sneller warm!

Wat zijn climateboosters?

Climateboosters zijn balkjes, welke met behulp van magneten aan de onderkant van de verwarmingsradiatoren worden opgehangen. (Vandaar dat zelfs ik ze ook kan installeren). In die balkjes zitten ventilatoren. Afhankelijk van de lengte van de radiatoren -en de lengte van de climateboosters- zitten er meer of minder ventilatoren in. Verder zit er een voeler aan de climatebooster, welke aan de achterkant van de verwarming, dus onzichtbaar, wordt bevestigd. Zodra de radiator warmer wordt beginnen de ventilatoren te blazen. Ze blazen de warme lucht tussen de radiator platen omhoog, waardoor er meer lucht circulatie ontstaat. Daardoor is de ruimte niet alleen sneller op de gewenste temperatuur, de ketel slaat ook eerder af. Vandaar het extra comfort. Het systeem schakelt -door de voelers- automatisch aan en uit.

Kosten

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan de climateboosters. Reken maar op zo'n € 1.000,-- voor woonkamer en keuken. (Afhankelijk van het aantal radiatoren en de grootte van de kamer). Zelf ben ik ruim € 800,-- kwijt. Daar komen de stroomkosten van de ventilatoren nog bij. Ruwweg kun je stellen dat voor iedere euro aan electriciteit die je er in stopt, je € 10,-- aan gas kunt besparen. Je doet de Groningers er dus ook een plezier mee. Bijkomend voordeel is dat de verwarmingsketel minder hoeft te draaien op een lagere temperatuur. De ketel kan dus ook langer mee. Kortom een investering die in enkele winters is terugverdiend. Zeker als je bedenkt dat het gas alleen maar duurder wordt.

Convectoren

Heb je in de vloer een convector? (Veelal bij de schuifpui). Er zijn ook boosters voor de convectoren. Deze komen op de convector te liggen en dus ook eenvoudig te bevestigen.

Warmtepomp

Heb je een warmtepomp gekoppeld aan je CV ketel? Helemaal mooi, want met een warmtepomp kun je ook koelen. In dat geval kun je voor enkele tientjes per stuk je climatebooster uitrusten met een koeler. Ideaal voor zomers zoals nu hebben gehad. Een airco is veel duurder in aanschaf en energieverbruik!

Alternatief

Een alternatief is er ook. Dit zijn boosters van speedcomfort. Dit zijn echter elementen van 50cm, welke je aan elkaar kunt koppelen. Deze zijn een stuk voordeliger in aanschaf dan de climateboosters. Echter in zo'n element van van 50cm zitten slechts 3 ventilatoren. In de climateboosters zitten er ventilatoren om de 10cm. Nu heb ik radiatoren van 80; 110 en 140cm. Dus ook climateboosters van diezelfde maten, dus 8; 11 en 14 ventilatoren. Nu kun je slechts 1 element kwijt van speedcomfort onder een radiator van 8ocm. Het maakt nogal een verschil of je 3 of 8 ventilatioren aan het werk hebt. Onder die van 110cm passen er wel twee, net als die onder die van 140cm. Je hebt het dan over 6 ventilatoren of 11 of zelfs 14 stuks. Dus doe het in 1x goed! Voordeel is wel dat je tegen de speedcomfort elementen niet kunt schoppen bij het bloemen watergeven of openen of sluiten van de gordijnen. Www.speedcomfort.nl

Meer weten?    

                                                                                                                                                  Kijken en bestellen kun je op www.climateboosters.com

VLOERISOLATIE

Bij vloerisolatie staan we eigenlijk nooit stil. Toch valt hier veel te winnen. De gedachte is altijd dat warmte naar boven trekt. Dat is ook zo, maar warmte trekt ook naar opzij (denk aan dubbel glas of spouwmuurisolatie) en ook naar beneden.

Eind 80er, begin 90er jaren is er al een grote slag gemaakt met verbeterde isolatie van vloeren. Onder de meeste huizen zit een kruipruimte. Daarboven liggen betonbalken die de vloerdelen ondersteunen. Vroeger waren die vloerdelen ook van beton. De laatste 30 jaar van tempex (piepschuim). Groot voordeel voor de bouwers was dat dit lichter in gewicht is. Er kan veel meer tempex op een vrachtwagen worden geladen dan beton. Scheelt in de vrachtkosten. Bouwvakkers kunnen ze gemakkelijker, dus sneller verwerken. Ook dat scheelt in de kosten.

Voor de bewoners is het voordeel dat het tempex beter isoleert dan beton. Nu zijn er isoleerders die zeggen bij tempex niet doen. Dat is tenminste een eerlijk advies. Echter er zijn verschillende manieren van isolatie. Je kunt de hele kruipruimte volgooien met tempex, coatings aanbrengen etc.

Nu is het zo dat tempex echt goed begint te isoleren bij een dikte van 20cm of meer. De blokken onder de vloer zijn meestal niet zo dik. Over de tempex en de balken is beton gestort. De enige functie van die tempex is om als “bekistïng” voor de natte specie te dienen. Meestal is deze tempex niet meer dan 4cm dik.

Leg je in de kruipruimte een folie op het zand, dan blijft de kruipruimte droog. Dit is al een hele verbetering. Vocht neemt veel warmte op. Bovendien eventuele leidingen gaan doordat ze minder last van roest krijgen langer mee. Uiteraard dient de kruipruimte wel schoon te zijn. Vaak ligt er nog bouwpuin of lege shagpakjes van de bouwvakkers van vele jaren terug. Dit zelf verwijderen scheelt behoorlijk in de kosten.

Nu kun je op je vrije zaterdag de folie zelf aanbrengen. Hoef je alleen die folie maar te kopen.

Scheelt iets in de kosten en dus ook in de terugverdientijd. Echter niet iedereen is zo handig en er komt meer bij kijken dan je misschien denkt.

Onder aan de vloer wordt een andere folie aangebracht, in 3 lagen. Deze is bedoeld om warmte van boven naar beneden tegen te houden. Heb je vloerverwarming dan is je investering al binnen 3 winters terugverdiend. Heel wat sneller dus dan zonnepanelen. Geen vloerverwarming? Dan gaat het bij de huidige energieprijzen een jaar of 5 tot 7 duren voordat je er financieel voordeel van hebt. Echter vanaf de eerste dag gaat je comfort in huis erop vooruit. Dit is niet in geld uit te drukken. Prettig is het wel.

Ook deze folie is zelf aan te brengen. Het vereist wel wat meer handigheid. Scheelt uiteraard wel in de kosten. Daardoor kan je investering sneller dan die 5 jaar terugverdiend zijn.

Hoe dan ook: De investering is een stuk lager dan de investering in zonnepanelen. De besparing is bovendien vele malen groter. Zeker nu het gas alleen maar duurder wordt. De energieprijzen stijgen weer en de energiebelasting wordt ieder jaar naar boven aangepast. Weet je dan een m3 gas je nu al meer dan € 0,60 kost? Daarbij zijn de vaste kosten nog niet meegerekend. Immers die blijven hetzelfde.

Voordelen in het kort:

*  Hogere isolatiewaarde, waardoor het huis in een gunstiger energieklasse kan komen.      * Geen vochtige leidingen meer, corrosie stopt.
* Geen (bouw)resten meer waar ongezonde schimmels op kunnen komen.
*  Rendement van 15 tot 20% bij woningen zonder vloerverwarming en het wooncomfort         van huizen met vloerverwarming.
*  Bij vloerverwarming is het rendement ca. 40%. Dus binnen 3 winters terugverdiend.
*  Geen verlies van ruimte (lucht in de kussens is verplaatsbaar).
* 10 jaar volledige garantie indien het materiaal door de eigen vakmensen van de                  leverancier is aangebracht.

.

De eerste winters met vloerisolatie en climateboosters.

Nadat in maart 2017 vloerisolatie onder mijn huis is aangebracht heb ik in september 2018 climateboosters geïnstalleerd. Uiteraard wil ik weten of een en ander effect heeft gehad. Zeker met de vloerisolatie merkten we het verschil de volgende dag al. Als ik 's morgens opstond was het 15 graden in de kamer, met warme radiatoren. Na aanbrengen van de isolatie was het de volgende morgen 16 graden met koude radiatoren. Toch ietsjes aangenamer in huis dan anders.

Het energieverbruik was in 2017 dan ook al lager dan in 2016. Het gasverbruik zakte in 2018 onder de 1.100 m3, mede door de climateboosters. In 2019 hoop ik uiteraard onder de 1.000 m3 te komen.

Kijk ik naar het verbruik over de laatste maanden van 2017 en 2018 dan valt op dat het gasverbruik met meer dan 100 m3 is gedaald. Over de eerste 4 maanden van 2019 is het verbruik eveneens met meer dan 100 m3 lager dan die zelfde periode in 2018. Deze winter dus meer dan 200m3 bespaard!

Opvallend is wel dat het verbruik over januari 2019 fors hoger is dan januari 2018 en zelfs ook hoger dan januari 2017. Wat was het geval? Door de climateboosters zou de keteltemperatuur om laag kunnen. Echter het opwarmen ging in eerste instantie wel sneller dan anders, wat ook de bedoeling was. De laatste halve graad om op temperatuur te komen duurde wel erg lang, dus de keteltemperatuur maar weer hoger en hoger gezet.

Begin februari bezocht ik op de bouwbeurs de stand van Vaillant, het merk van de ketel. Legde het probleem voor. Antwoord was: “De ketel kan zijn warmte niet kwijt, krijgt dus water van dezelfde temperatuur terug en hoeft niet verder te warmen. De thermostaat vraag wel om extra warmte, dus blijft de ketel rondpompen. Zet de keteltemperatuur maar eens 20 graden lager” Resultaat een gasverbruik van 134 m3 in februari tegen 243 m3 in februari 2018. In maart was het verschil minder groot met een verbruik van 125 m3 tegen 181 m3 in 2018. Uiteraard kunnen ook temperatuurverschillen van de verschillende jaren een rol hebben gespeeld. Ook het feit dat begin maart het toilet is aangepast en toen de voordeur veel open heeft gestaan. In april was het gasverbruik nu ook weer 8m3 hoger dan vorig jaar, komt mede doordat begin april is begonnen met de badkamer. De eerste 3 weken van april heeft de voordeur ook veel open gestaan. Al met al ben ik erg blij met de investering in vloerisolataie en climateboosters. Terugverdiend heb ik nog niet, maar dat gaat helemaal goed komen. Misschien nog wel belangrijker is dat het huis een stuk comfortabeler is geworden. Dat is ook wat waard!

Leuke bijkomstigheid is dat ook het elektriciteitsverbruik is gedaald over de eerste 4 maanden van dit jaar vergeleken met 2018. Komt o.m. door een nieuwe afwasmachine en diepvriezer. Daar staat tegenover dat de climateboosters ook stroom verbruiken, maar de pomp van de verwarmingsketel draait ook minder. Dit heeft weer als voordeel dat de ketel langer mee gaat.